Interview Daphner

Programmacoordinator S4C

“Het mooist vind ik de ontwikkeling te zien die de deelnemers van onze Missie 030 programma’s doormaken”. Vol enthousiasme vertelt Daphner (31 jaar) over haar functie als programmacoördinator bij Starters4Communities (S4C).


Daphner coördineert de twee tracks in sociaal ondernemerschap die S4C aanbiedt voor Missie 030. Dit zijn de Startup-track en de Support-track.

“Ik regel de (intern en externe) trainers die iedere week komen, ik coach de deelnemers individueel en begeleidt het proces”, vertelt Daphner. Kortom, Daphner zorgt ervoor dat de jongeren een heel waardevolle tijd hebben met ongelofelijk veel inhoud.


“Bij onze tracks leer je alles over sociaal ondernemerschap en pas je dit in de praktijk gelijk toe. De Start-up track helpt je bij het opzetten van een eigen sociale startup. De deelnemers zien een maatschappelijk probleem dat ze op willen lossen, wij helpen ze hun idee verder te ontwikkelen. Bij de Support-track ga je aan de slag bij een al bestaande sociale onderneming. Deze ondernemingen hebben een vraagstuk waar jij als deelnemer mee aan de slag gaat. Op deze manier is het echt een win-win situatie voor iedereen. De onderneming krijgt de frisse blik van jongeren en de jongeren doen ervaring en kennis op en krijgen bovendien een netwerk”.


Naast de kennis die de deelnemers over sociaal ondernemerschap krijgen en in de praktijk brengen, is er ook veel aandacht voor persoonlijk leiderschap. “Wij noemen het ook wel ondernemend leiderschap”, zegt Daphner. Tijdens de wekelijkse programmadag gaan we in op vragen als, wie ben je, wat wil je, wat zijn je kwaliteiten, je kernwaarden en wat kun je. De trainingen worden grotendeels door S4C trainers gedaan maar er worden ook externe trainers voor ingevlogen die de deelnemers voeden met informatie over hun vakgebied.


“Deelnemers worden door ons zowel individueel gecoacht als de groep waar ze in zitten. De jongeren werken in teams aan hun project. Bij S4C vinden we het groepsproces minstens zo belangrijk. ”Het doel van de programma’s die S4C aanbiedt is dat deelnemers, na het voltooien van het programma, beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt en het de start is van een betekenisvolle carrière. “Ik vind de manier waarop S4C dit doet erg mooi. S4C gelooft dat sociaal ondernemers en mensen met een sociaal-ondernemende 'mindset' de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Deze drive zit er ook in bij de jongeren die zich aanmelden voor de Missie 030 programma’s. Ze willen allemaal iets bijdragen aan een betere wereld, maar weten alleen nog niet goed hoe. Wij helpen ze om hun gedachten concreet te maken”.


De Missie 030 programma’s zijn voor veel jongeren toegankelijk. Dit zie je ook in de mix van deelnemers die meedoen aan de programma’s. De één studeert nog of wil juist een switch in opleiding maken. Anderen zijn net afgestudeerd en hebben een tussenjaar of willen juist een carrière switch maken.


“Het is heel mooi om te zien hoe een groep zich ontwikkelt tijdens het programma. Mensen melden zich natuurlijk individueel aan, maar je ziet al snel een hechte groep ontstaan”. De programma’s zijn daarom niet alleen goed voor je individuele ontwikkeling, maar ook heel goed voor je netwerk. Je ontmoet gelijkgestemden, waardoor vaak ook nieuwe vriendschappen ontstaan. “Door deelname aan één van onze programma’s worden wegen zichtbaar die deelnemers eerst niet konden vinden”.


“Ik zie de ontwikkeling van de deelnemers echt, en dat is heel gaaf om te zien. Sommige jongeren komen wat onzeker binnen en zijn al na een paar maanden een stuk zelfverzekerder en hebben hun missie duidelijk”. Natuurlijk zijn er individuele verschillen, maar dat de programma’s op iedereen impact hebben is duidelijk te zien.


Uniek aan de Missie 030 programma’s is dat ze gratis aangeboden worden. “Op deze manier is er geen drempel voor jongeren en dat is echt supergaaf,” vertelt Daphner. Hoe mooi dat je trainingen, begeleiding, coaching en een enorm netwerk zomaar krijgt! Eigenlijk zou iedere jongere deze kans met beide handen aan moeten grijpen.


Inmiddels werkt Daphner alweer 1,5 jaar als programma coördinator en heeft ze al heel wat mooie momenten meegemaakt. Het eindevent afgelopen zomer was wel een hoogtepunt. Na maanden van vooral online contact was er nu weer eens een fysiek event en dat gaf een te gekke energie. Een ander mooi moment is wanneer de deelnemers hun Ikigai presenteren. Dit is een opdracht waarmee je aan de slag gaat met je eigen personal branding. De deelnemers kijken naar wat ze kunnen, wat ze leuk vinden en wat de wereld nodig heeft. Hier komen hele mooie verhalen naar boven. “Je ziet dan echt wat iemands drijfveren zijn, en dat is prachtig om te zien. Wanneer de trainer vraagt wanneer iemand echt een vlam heeft gevoeld, krijg je de mooiste anekdotes en ervaringen te horen. De een had dat op die hoge berg in het buitenland en de ander is geraakt door een persoon. Iedereen heeft zijn eigen inspirerende verhaal en inspireert hiermee weer anderen”.


Missie 030 leert je niet alleen heel veel over jezelf en de wereld om je heen maar laat je ook echt buiten je comfort zone gaan. Een onderdeel wat veel deelnemers spannend vinden is de crowdfunding. Sales is een vak apart en niet iedereen is hier in eerste instantie comfortabel mee. “Wij begeleiden de jongeren hierin en uiteindelijk lukt het iedereen. Onze boodschap is dan ook; maak fouten. Van fouten leer je. Sterker nog, vier je fouten want dan weet je dat je aan het leren bent. Ook al heb je iets nog nooit gedaan, eens moet de eerste keer zijn”.


Regelmatig stapt Daphner ook nog uit haar eigen comfort zone. Als je haar vijf jaar geleden had gevraagd dat ze nu voor een grote groep jongeren zou spreken had ze de rillingen gekregen. Inmiddels heeft ze zich de trainingen helemaal eigen gemaakt en geniet ze van het overbrengen van haar kennis. Ze is zelf ook bezig met persoonlijke ontwikkeling want als persoon kun je altijd groeien. “Ik houd ervan mezelf uit te blijven dagen. Zo ben ik sinds kort begonnen met koud douchen en ga ik vanavond voor het eerst afro fusion dansen. Ik houd van dansen, maar deze stijl ken ik nog niet. Het geeft een goed gevoel om jezelf zowel persoonlijk als professioneel te blijven ontwikkelen. Ik heb laatst voor het eerst een scrum training gegeven en binnenkort sta ik voor het eerst voor een middelbare schoolklas. Superspannend natuurlijk, maar ik ga ervoor”.

Voor alle jongeren die twijfelen of Missie 030 wat voor hen is, heeft Daphner eigenlijk maar één boodschap: “Ontdek wat je leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt, stap uit je comfortzone en meld je aan. Het is misschien spannend, maar ik beloof je, er komen alleen maar mooie dingen uit”.