Christian - Sport & Events

Fitness deed Christian altijd met veel plezier. Maar toen hij zelfstandig ging wonen, kwam de klad erin. De MDT Sportvrienden gaf hem een sportief zetje. De beuk erin, zoals hij dat zelf noemt. Christian werd gekoppeld aan een enthousiaste student: "Samen gingen we actief bewegen, zodat we alles om ons heen even konden vergeten."

Isabelle - Sport & Events

Isabelle kan een aardig potje voetballen. Dat doet ze dan ook met veel plezier bij Sport voor een Toekomst (S.V.E.T.), vorig jaar nog gekroond tot vrijwilligersorganisatie van het jaar. ‘In het begin dacht de tegenstander: Dat is een meisje. Laat haar maar lekker lopen. Inmiddels weten ze beter.’ De 22-jarige is er nog niet helemaal over uit wat ze wil met haar leven. ‘Ik heb in detentie gezeten dus ik kan voorlopig geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen.’ Dat formulier geeft aan dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde taak of functie. ‘Laat ik nou het liefste met mensen werken, dan heb ik dat papiertje dus keihard nodig.’ 


Astrid - sociaal ondernemen support track

Toen Astrid nog in Rotterdam woonde was ze al bezig met vrijwilligerswerk en nu ze in Utrecht woont, zet ze dat graag voort. Via de site van MDT (https://www.doemeemetmdt.nl/) is ze bij Missie 030 terechtgekomen. Een goede zet want ze heeft het hartstikke naar haar zin!  

Missie030 is voor Astrid een mooie manier om te kijken wat ze echt leuk vindt en wat ze hierna wil gaan doen. Verder studeren of gelijk starten met werken? Door een kijkje te kunnen nemen bij maatschappelijke organisaties tijdens de carrousel en sociale ondernemingen weet ze nu dat ze haar MDT bij Buro Ruig wil doen. Buro Ruig is een supertoffe onderneming die alles op het gebied van 3D printing doet. De eigenaar, Ivar wilde graag beter naar buiten brengen wat zijn onderneming allemaal doet op het gebied van sociale betrokkenheid en duurzaamheid. Samen met twee andere MDT’ers denkt Astrid hierover na.  

Sake - Sociaal ondernemen start up track

Na zijn afstuderen in de zomer van 2020 was Sake aan het scrollen op de vacaturebank van OneWorld. Nog niet klaar voor een full-time baan maar wel klaar voor een volgende stap. Toen zijn oog viel op de vacature van Missie 030 was hij snel enthousiast. De vacature sprak aan omdat de start-up track van sociaal ondernemerschap een duidelijk programma is waarin je kennismaakt met nieuwe vakgebieden en een stukje ondernemerschap. Sake: “Dit MDT programma is een mooie kans om te proeven aan het sociaal ondernemerschap. Door de duur van een half jaar zit je ook niet te lang vast maar krijg je wel de kans je verder persoonlijk te ontwikkelen en aan de slag te gaan met leiderschap. Hiernaast kom je veel in contact met start-ups en sociale ondernemingen wat natuurlijk heel goed is voor je netwerk”. 

Aftermovie sociaal ondernemerschap

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers van de Startup en Support track? Check dan de aftermovie!

Arwac: goede koffie voor iedereen

Vicky en Nina gingen tijdens Missie030 bij Arwac aan de slag. Arwac gaat voor goede koffie voor iedereen. Goed voor jou, goed voor de boer en goed voor het milieu. Benieuwd naar wat zij allemaal hebben gedaan tijdens Missie030? Bekijk dan dit filmpje!

Koprol!

Koprol is ontstaan tijdens de laatste startup track. Koprol redt fruit dat een tweede kans verdient en zij maken daar op een bijzondere manier heerlijk en gezond snoep van. Zo kan jij met een goed geweten snoepen en maken we samen Utrecht verspillingsvrij! 

Nicolien Sauerbrij spreekt deelnemers Sports en Events toe

Als onderdeel van het programma Sports en Events gingen deelnemers snowboarden! Thema: omgaan met stress en het fitte brein. Mét een persoonlijk woordje van Olympisch kampioene Nicolien Sauerbrij, hoe gaaf!

Future Urban Living succesvol afgerond!

Het MDT traject van Future Urban Living zit er weer op en naast dat deze jongeren hun talenten hebben kunnen ontdekken, hebben ze zich ook ingezet voor diverse maatschappelijke organisaties in de stad. Gefeliciteerd allemaal!

Tennisclinic door Robin Haase bij Sports en Events!

Maandag 1 maart was de terugkommiddag van Sport en Events en werden de deelnemers toegesproken door niemand minder dan Robin Haase (de beste tennisser van NL)! Tijdens een tennisclinic in de stralende zon werkten ze aan hun doorzettingsvermogen en bij Young Ambition kregen ze een workshop 'jezelf presenteren'. Wat een toffe middag!

Masterclass FUL

Tijdens de Masterclass bijeenkomsten krijgen de Future Urban Living deelnemers weer super veel inspiratie. Deze keer gaat het over maatschappelijke impact maken met gastspreker Ebru Aydin. 

Nieuwjaarsborrel FUL

Het zijn andere tijden... de nieuwjaarsborrel met de deelnemers van Future Urban Living deze keer online gedaan, waarbij ze zelf met ingrediënten uit hun brievenbuspakketje warme chocolademelk konden maken (natuurlijk wel met marsmallows!). Als hun MDT traject is afgelopen, blijft de ontwikkeling nog wel even doorgaan, met de scheurkalender die 365 dagen telt.

MDT deelnemer Salah aan het woord

Salah (27) vluchtte naar Nederland en maakt nu maaltijden voor kwetsbaren in coronatijd

Twee jaar geleden kwam de Algerijnse Salah (27) naar Nederland. Hij verspilde geen seconde om de Nederlandse taal te leren en zijn handen uit te mouwen te steken. Nu kookt en bezorgt hij maaltijden voor kwetsbaren in de coronacrisis.


Salah is blij dat het buurtcentrum weer open kan. In De Boog in de Utrechtse wijk Overvecht werkt hij twee dagen per week als vrijwilliger bij BuurtMaaltijden. Deze organisatie bezorgt gezonde maaltijden aan buurtbewoners in de wijk.

Wat is jouw superkracht?"

Lego Serious play Sessie bij de tracks van Sociaal ondernemerschap

Lego Serious play Sessie bij de tracks van Sociaal ondernemerschap! Door met lego aan de slag te gaan kwamen ze oa achter hun superkracht. Wat is jouw superkracht?

"Coronaproof training Persoonlijk Leiderschap - Missie030: met behulp van jongleer oefeningen kregen de deelnemers van de Startup en Support track van Sociaal ondernemerschap inzicht in teamrollen en eigen kwaliteiten. Mondkapje of spatscherm? check😷, handschoentjes? check, eigen bal? check⚾, fun? dubbelcheck!🎗🎉 "

Interviews deelnemers Missie 030

Nina - Sociaal ondernemerschap support track

“Missie 030 heeft zeker geholpen bij de baan die ik nu heb", vertelt Nina (28) enthousiast. In augustus ronde ze haar missie bij Starters 4 communities (S4C) af waar ze support track volgde. In vijf maanden leerde ze over duurzaam en sociaal ondernemerschap en raakte ze bevlogen door ondernemingen met een missie. In dit interview lees je het verhaal van Nina. 


Toen Nina een Instagram post van Missie 030 voorbij zag komen raakte ze direct enthousiast. “Ik had net mijn baan opgezegd omdat die niet goed bij me paste. Ik was zoekende naar wat ik wilde maar wist wel dat ik iets in de richting van duurzaamheid wilde doen. Missie 030 klonk als de perfecte tussenstap om meer te leren over duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen dus ik dacht ik doe het gewoon”.

Iris - Sociaal ondernemerschap start-up track

Toen ik mijn eigen idee al op dag twee van het programma durfde te pitchen [I1] gaf dat wel een kick”. Iris is nog maar een maand bezig met Missie 030 maar nu al enorm enthousiast. Daarom vertelt ze hier maar al te graag over haar ervaringen tot nu toe.


Een interview geven doe je natuurlijk niet dagelijks dus dat is best een beetje spannend. Maar ook dat heeft ze deze maand al geleerd, stap uit je comfort zone en doe dingen gewoon want voor alles is een eerste keer.

Khadija - Future Urban Living

‘Veel dingen leer je niet op school, maar juist door ze te ervaren. Dat is exact wat Missie030 mij brengt.’ Khadija (19) is vrijwilliger bij Heel Overvecht Fietst, dat bewoners stimuleert om vaker te fietsen. Ze vrijwilligt daar als onderdeel van het traject dat ze volgt bij Missie030, waarin jongeren mbv trainingen en vrijwillige inzet werken aan hun toekomst én iets doen voor de maatschappij. Lijkt jou dat ook wat en ben je tussen de 16 en 27 jaar? in februari start de nieuwe ronde! Meld je gratis aan!

Eva - Sociaal ondernemerschap

‘Ik kan heel goed slapen na zo’n dag dingen doen voor Missie030. Mijn lijf is moe, maar ik ben ook echt heel tevreden.’ 


‘Ik heb pas recentelijk de switch gemaakt naar het sociaal ondernemerschap.’ Eva Scheerder doet mee aan Missie030, de Utrechtse versie van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Hier leren jongeren tot 27 jaar hun talenten ontdekken en verder ontwikkelen aan de hand van projecten, workshops en bijeenkomsten. ‘Ik ben met 29 misschien iets te oud, maar omdat ik zo enthousiast was mocht ik toch meedoen. Belangrijkste voorwaarde is wel dat ik het ook echt moet laten zien.’ Meld je gratis aan!

Cisco - Sociaal ondernemerschap

...Vlak vóór corona zat hij te denken aan de volgende stappen in zijn leven. ‘Mede daardoor ben ik bij Missie 030 terechtgekomen. Het heeft in deze coronatijd gelukkig ook voor structuur in de week gezorgd.’ Dankzij dit project maakt hij kennis met vrijwilligerswerk. 'Vrijwilligerswerk is eigenlijk gratis les' Hij ontwikkelde samen met zijn teamleden Impactmaps. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan hieronder verder. Meld je gratis aan!

Rosalien - Future Urban Living

Rosalien is nog maar amper terug in Nederland na 3 jaar in Idaho gewoond te hebben. Hier heeft ze na haar high school een tussenjaar gedaan en de internationaal erkende diploma’s gehaald zodat ze ook in Nederland kan studeren. Echter voor deze studiekeuze is ze nog niet klaar en dus besluit Rosalien in Nederland nog een tussenjaar in te lassen.


Door het enthousiasme van haar nicht die eerder een MDT deed kwam Rosalien in aanraking met Missie030. Alle tracks spraken haar aan en dus meldt Rosalien zich voor alle drie de tracks in het najaar aan. Een typisch geval van -wie het eerst komt, die het eerst maalt- want Danielle en Hanne van Future Urban Living namen als eerst contact op met Rosalien. De klik was direct goed en dus startte Rosalien haar MDT bij Future Urban Living, een track van Project-O. 


Lijkt jou dat ook wat en ben je tussen de 16 en 27 jaar? in februari start de nieuwe ronde! Meld je gratis aan!

Merel - Future Urban Living:

"Bij MDT krijg ik de kans om te ontdekken wat mijn missie is. Ik word uitgedaagd om na te denken over wat mij als persoon drijft en hoe ik dat kan inzetten voor mijn omgeving"

Geslaagde Missies

Coronahelden - zomer 2020

Corona Helden in Overvecht

Afgelopen voorjaar en zomer hebben veel jongeren zich ingezet voor inwoners van Overvecht, zij deden mee aan het programma Corona Helden van MDT|Missie030 in Overvecht. Vanwege het coronavirus ontstonden er opeens allerlei vraagstukken in de wijk, waar de jongeren, veelal in teams mee aan de slag zijn gegaan.
Sociaal ondernemen - voorjaar 2020

Benieuwd hoe het is verlopen? Bekijk de aftermovie (gemaakt door een van de deelnemers, Monika Petrovjska). 

Beginnend met 3 oriëntatieweken gericht op onderlinge kennismaking tussen deelnemers en onderdompelen in de wereld van sociaal ondernemerschap, door langs te gaan bij verschillende sociale ondernemingen in Utrecht, inspireerde de deelnemers. En hier kwamen een aantal supertoffe nieuwe initiatieven uit voort:

Project Alleen

Love yourself first

Impact Maps

Het spiegel zelfbeeld


Sports & Events - voorjaar 2020

Vol enthousiasme zijn we met de groep begin maart gestart met 2 kennsimakingsdagen. Een combinatie van sport, spel en doelen bepalen afgewisseld met kennismakingsoefeningen. Het was heel leuk om te zien hoe snel het een groep werd ondanks de verschillende achtergronden en leeftijden.

Future Urban Living - Voorjaar 2020

"Bij MDT krijg ik de kans om te ontdekken wat mijn missie is. Ik word uitgedaagd om na te denken over wat mij als persoon drijft en hoe ik dat kan inzetten voor mijn omgeving. De vraag: wat is jouw droom over 5 jaar? bracht me even in de war, normaal word ik toch enigszins geleid door verwachtingen vanuit m’n studie, het bedrijfsleven, vrienden en familie. Deze vraag en de zoektocht naar het antwoord houd me nu dagelijks bezig en brengt me op een nieuw spoor. Ik krijg de inspiratie en bevestiging dat ik met mijn eigen kwaliteiten verschil kan maken voor de mensen,dieren en natuur om me heen." (deelnemer Merel)

OVERIGE MEDIA

14 mei radiointerview FunX

Gisteren konden we op Funx vertellen over ons mooie programma Corona Helden. Klik snel op deze link om het ook te beluisteren. 

Wil jij hier meer over lezen? Ga dan naar www.missie030.nl

Wil jij je meteen aanmelden? Ga dan naar: bit.ly/2WO53XA (of kopieer deze link even in je browser).

22 januari 2020 Persbericht Stadsblad

Je talent ontdekken tijdens 'in de Lik'

Missie 030 laat jongeren ontdekken en ervaren waar hun krachten liggen


Ontdekken wie je bent en ontdekken wat je kunt en waar je aan kunt werken, waren afgelopen woensdag belangrijke pijlers tijdens het Festival van de Toekomst in de oude gevangenis op het Wolvenplein. Missie030 is de Utrechtse naam voor de maatschappelijke diensttijd (MDT). "Het geeft jongeren een bijzondere kans om hun talenten te ontdekken, echt van betekenis te zijn voor de maatschappij, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst", legt kwartiermaker Jan van Veelen uit tijdens het Jongerenfestival in de 'Lik'.

Abdel deed zijn missie bij het programma Future Urban living van Project-O in Overvecht. RTV Utrecht maakte hier een item over.

INSTAGRAM