Interview Iris - Sociaal ondernemen start-up track

Interview Iris - Sociaal ondernemen start-up track

 

Toen ik mijn eigen idee al op dag twee van het programma durfde te pitchen [I1] gaf dat wel een kick”. Iris is nog maar een maand bezig met Missie 030 maar nu al enorm enthousiast. Daarom vertelt ze hier maar al te graag over haar ervaringen tot nu toe. Een interview geven doe je natuurlijk niet dagelijks dus dat is best een beetje spannend. Maar ook dat heeft ze deze maand al geleerd, stap uit je comfort zone en doe dingen gewoon want voor alles is een eerste keer.

 

Met haar 27 jaar is Iris één van de oudere deelnemers in de groep die uit maar liefst 22 jongeren bestaat. Dit komt omdat Iris al een opleiding en aantal jaar werkervaring achter de rug heeft.

“Ik heb verpleegkunde gestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht. De geestelijke gezondheidszorg heeft mijn interesse. Ik ben dan ook bij mijn laatste stageplek Lister gebleven omdat het werk bij deze organisatie goed aansluit bij mijn interesses”. Na een aantal jaar begon het toch een beetje te knagen bij Iris. Haar functie kwam te vervallen door een beleidsverandering en een opleiding om in aanmerking te komen voor een andere functie zag Iris niet zitten. Dus pakte ze haar biezen en vertrok voor een jaar naar Portugal. “toen kwam ik terug in Nederland en was het lastig om een werkplek in de zorg te vinden die bij me past”, verteld Iris. Ze zag de programma’s van Missie 030 vorig jaar al een keer op haar tijdlijn voorbij komen, maar toen was de timing nog niet goed. Ze ging toen wel al naar een informatiebijeenkomst en wist wat ze kon verwachten. Deze zomer was de timing wel goed en besloot ze halsoverkop na haar vakantie in het diepe te springen en te starten met de start-up track van Starters 4 Communities (S4C). Dit programma is relatief nieuw in Utrecht en helpt jongeren om hun eigen idee uit te werken tot een sociale onderneming.

 

“Ik ben al een tijd bezig om mijn idee voor een onderneming uit te werken en de start-up track gaat mij helpen om het verder van de grond te krijgen”. Iris heeft het supermooie plan om met een camper op verschillende plekken in Utrecht te gaan staan en daar creatief bezig te zijn met mensen die mentale problemen hebben. Tijdens haar werk zag ze dat werk of dagbesteding voor veel mensen nog een brug te ver is. “Door het één op één contact, letterlijk bij mensen voor de deur, is de drempel voor mensen een stuk lager. Bovendien kan het mensen positieve energie en zelfvertrouwen geven waardoor ze op den duur misschien een volgende stap durven te zetten”. Je kunt meer te weten komen over haar plannen via haar website: evencreatiefmetiris.nl.

 

“Waar familie en vrienden het soms ook nog spannend vinden, wordt ik hier vooral heel erg aangemoedigd. Toen ik al op de tweede dag van het programma mijn idee mocht pitchen, kreeg ik alleen maar positieve reacties. Mensen kregen kippenvel van mijn verhaal. Andere deelnemers willen graag aanhaken en de ondernemers die er waren boden meteen hulp aan. Deze bevestiging van mijn idee is echt heel fijn”.

 

Het accent van de eerste maand van de start-up track is crowdfunding. Immers zonder een startbedrag is het lastig een onderneming te beginnen. Hiernaast is er gestart met persoonlijke ontwikkeling. Tijdens dit proces ga je kijken naar waar je goed in bent, wat je leuk vindt, maar ook wat je moeilijk vindt. Hiervoor komt iedere week een trainer die met de groep over een bepaald onderwerp aan de slag gaat. Zo was er vorige week een salestraining en komt er deze week iemand vertellen over wat sociaal ondernemen precies inhoudt.

 

Iris vindt Missie 030 [I5] tot nu toe superleuk. De opzet past heel erg bij haar, vooral omdat iedereen er op zijn eigen tempo en manier kan leren. Alle onderwerpen zijn interessant omdat het aansluit met waar ik mee bezig ben en waar ik mee verder wil. “Meestal krijgen we een halve dag theorie en gaan daarna meteen met opdrachten aan de slag. Deze mix tussen theorie en praktijk werkt heel goed. We starten iedere keer als we elkaar zien met een check-in. Dat is echt heel fijn. Je weet namelijk meteen hoe iemand die dag in de wedstrijd staat. Aan de hand van een woord of een kleur vertel je hoe het met je gaat. Als iemand bijvoorbeeld slecht geslapen heeft, dan weet je meteen dat je diegene die dag een beetje moet ontzien”.

 

Doordat iedereen erg open is bij de check-in en check-out heerst er meteen een sfeer van vertrouwen in de groep waardoor deze al snel hechter wordt. Het is grappig om te zien dat onze groep uit twee mannen en twintig vrouwen bestaat. Eigenlijk is hier niet direct een verklaring voor. Misschien omdat vrouwen eerder kiezen voor een maatschappelijke of sociale carrière of omdat vrouwen iets minder snel zelf aan een onderneming beginnen dan mannen. Iris snapt dit wel. Ook zij vond het hartstikke spannend toen ze zich aanmeldde voor het Missie 030 programma. Inmiddels weet ze dat die zenuwen voor niks waren want al snel voelde ze zich op haar gemak. “In het begin keek ik er best tegenop, al die nieuwe mensen. Helemaal na corona waarin je weinig andere contacten had, vond ik het spannend om weer in een groep te werken”.

 

Ook al is Iris nog maar een maand bezig, ze onderstreept nu al de waarde van het programma. Ik heb al zoveel nieuwe mensen ontmoet, mijn netwerk is enorm uitgebreid. “Zo heb ik vanmorgen met iemand gesproken over het rondkrijgen van de financiering en was ik laatst bij Glamourvans, een dagbesteding plek, waar ze oude campers opknappen. Die man wilde me meteen helpen. Het vertrouwen in mijn idee is hierdoor heel erg gegroeid”.

 

Creativiteit en vrijheid zijn belangrijk voor Iris, het aanbieden van creatieve activiteiten in een camper klinkt daarom ook als een combinatie waarin ze zowel haar passie als professionaliteit in kwijt kan.

Iris wil dan ook zo snel mogelijk met haar idee aan de slag. Zodra de hectiek van de crowdfunding periode voor bij is, vervolgt ze haar reis naar haar eigen missie, waarmee ze ongetwijfeld een groot verschil gaat maken in de levens van heel veel mensen.

 

“Ik zou iedereen die twijfelt om mee te doen aan Missie 030 echt willen aanraden om het gewoon te doen. Als je het spannend vindt, kun je de trainers altijd eerst een mailtje sturen en de informatiebijeenkomst bezoeken. Je zit dan nog nergens aan vast. Als je de stap eenmaal gezet hebt, krijg je er sowieso geen spijt van dus bij twijfel gewoon doen!”