Interview Nina

Sociaal ondernemen support track

Interview Nina van Hasselt – S4C support track


“Missie 030 heeft zeker geholpen bij de baan die ik nu heb’, vertelt Nina (28) enthousiast. In augustus ronde ze haar missie bij Starters 4 communities (S4C) af waar ze support track volgde. In vijf maanden leerde ze over duurzaam en sociaal ondernemerschap en raakte ze bevlogen door ondernemingen met een missie. In dit interview lees je het verhaal van Nina. 


Toen Nina een Instagram post van Missie 030 voorbij zag komen raakte ze direct enthousiast. “Ik had net mijn baan opgezegd omdat die niet goed bij me paste. Ik was zoekende naar wat ik wilde maar wist wel dat ik iets in de richting van duurzaamheid wilde doen. Missie 030 klonk als de perfecte tussenstap om meer te leren over duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen dus ik dacht ik doe het gewoon”.


Nina omschrijft zichzelf als iemand met veel energie en enthousiasme. Het is best lastig om jezelf te omschrijven, maar als ze even goed nadenkt, zegt ze het vooral belangrijk te vinden om impact te maken. En dat doet Nina! Na Missie 030 is ze aan de slag gegaan bij Too Good To Go, een bedrijf dat zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan.


Hiernaast geeft ze les aan middelbare scholieren voor Young Impact. Hiermee motiveert en ze jongeren om na een training van drie uur een eigen challenge op te zetten. Die challenge moet als doel hebben om de wereld een stukje mooier te maken. “Het is te gek om voor zo’n klas te staan. Zo stond ik vorige week voor een brugklas van een middelbare school uit Hilversum. De gesprekken met die leerlingen zijn al zo leuk. Ik vind het interessant om te horen wat ze motiveert en waar ze staan in hun leven”.


Nina geeft de lessen op middelbare scholen vrijwillig maar heeft deze baan wel deels te danken aan Missie 030. Hier kwam ze erachter dat ze het leuk vindt om met jongeren te werken omdat ze zichzelf in hen herkent. En dat geldt ook voor haar huidige baan. Door Missie 030 is Nina geïnspireerd om te werken bij een bedrijf dat sociaal en duurzaam onderneemt en een duidelijke missie heeft. Too Good To Go is zo’n bedrijf die als missie niet alleen het tegengaan van voedselverspilling heeft, maar ook een duidelijke bijdrage aan het klimaat wil leveren. Vooral dat laatste vindt Nina belangrijk want om het klimaat maakt ze zich best wel zorgen. 


Met een groepje van vijf andere deelnemers heeft Nina tijdens haar missie een opdracht voor de Utrechtse startup de Clique gedaan. De vraag was om middels het schrijven van een marketing plan, om nieuwe klanten voor de Clique te werven. “Eigenlijk was een combinatie van een sales en marketing vraagstuk”, vertelt Nina. “Het was onwijs leerzaam om ons hier een paar maanden mee bezig te houden. Je krijg op deze manier een kijkje in de keuken van een startup”. De Clique is een bedrijf dat voedsel afvalstromen ophaalt bij horecabedrijven in en rondom Utrecht, om er vervolgens nieuwe producten van te maken. Hun doel is de keten te sluiten door een circulaire-economie op te zetten.


Hoewel het niet gelukt is het vraagstuk helemaal af te ronden, is deze opdracht ontzettend waardevol geweest voor Nina. Niet alleen leerde ze over ondernemers skills, maar ook heeft ze inzicht in de sector van voedselverspilling gekregen. Dat ze nu bij een bedrijf werkt met een soortgelijke missie is dan ook geen toeval. “De ervaring die ik opgedaan heb bij de Clique heeft me geholpen bij de sollicitatie van mijn huidige baan”. 


Naast de opdracht voor de Clique bestaat het Missie 030 programma ook uit persoonlijke coaching en trainingen van externen. Voor Nina waren deze trainingen wel de hoogtepunten van de hele missie. “Het is supertof om training te krijgen in onderwerpen als public speaking en design thinking. Onderwerpen waarmee ik in mijn huidige leven meteen aan de slag kan”, zegt Nina. Ook heeft ze ervaren hoe het is om op kleine schaal impact te maken door het doen van vrijwilligerswerk bij organisaties in Utrecht. “Vrijwilligerswerk hoeft niet altijd ver weg te zijn, maar kan eigenlijk heel dichtbij”. 


Het meest waardevol van de hele track is misschien wel dat Nina vooral veel over zichzelf geleerd heeft en dat ondernemen vooral gewoon aanpakken is. Ondernemen is vallen en weer opstaan. Je gaat gegarandeerd een keer onderuit, maar daar leer je van. Die vaardigheden neem je mee in je verdere loopbaan. 


Nina denkt dan ook met een goed gevoel terug aan haar Missie. Ook al hebben ze hun opdracht niet volledig af kunnen ronden, de dingen zie ze gedaan hebben waren heel tof. Zo zijn ze de stad in te gaan om te praten met potentiële ondernemers om zich aan te sluiten bij de Clique. “Het was heel leuk om echt het veld in te gaan en te kijken of onze aannames een beetje klopten met de werkelijkheid. Het was sowieso leuk om met onze groep een dag op stap te zijn”. Het proces heeft haar misschien nog wel meer geleerd dan het resultaat. “Soms moet je gewoon weer even terug naar de tekentafel om dingen helder te krijgen. Ik heb hierdoor heel erg goed geleerd wat mijn grenzen zijn. Ik kan nu beter aangeven wat ik nodig heb om mijn werk goed uit te kunnen voeren. Dat helpt me ook weer in mijn huidige baan”.


Dromen voor later zijn er genoeg maar nu nog lastig om concreet te maken. Hoewel, als ze haar passie van trainer en coach kan combineren met het werken voor een bedrijf met een missie om klimaatverandering tegen te gaan, dan is dat een schot in de roos. “Ik vind het mooi om mensen te motiveren om  de beste versie van zichzelf te laten zijn. Ik krijg hier onwijs veel energie van. Als ik deze skill zou kunnen doen bij een bedrijf met een klimaatdoelstelling zou dat te gek zijn”.


Tot slot wil Nina tegen toekomstige Missie 030 deelnemers zeggen dat het belangrijk is om met een open blik de missie aan te gaan. “Laat je verrassen maar heb tegelijkertijd je stip op de horizon helder. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar wat ik wil zeggen is dat er genoeg momenten zijn waarop je die stip misschien even kwijt bent en je wees dan niet te hard voor jezelf en ga mee met the flow. Want het is niet erg als je de stip even kwijt bent en je je koers moet wijzigen zolang je je stip altijd maar weer vindt”. Nina - Sociaal ondernemen support track