Interview Rosalien - Future Urban Living

Rosalien is nog maar amper terug in Nederland na 3 jaar in Idaho gewoond te hebben. Hier heeft ze na haar high school een tussenjaar gedaan en de internationaal erkende diploma’s gehaald zodat ze ook in Nederland kan studeren. Echter voor deze studiekeuze is ze nog niet klaar en dus besluit Rosalien in Nederland nog een tussenjaar in te lassen.


Door het enthousiasme van haar nicht die eerder een MDT deed kwam Rosalien in aanraking met Missie030. Alle tracks spraken haar aan en dus meldt Rosalien zich voor alle drie de tracks in het najaar aan. Een typisch geval van -wie het eerst komt, die het eerst maalt- want Danielle en Hanne van Future Urban Living namen als eerst contact op met Rosalien. De klik was direct goed en dus startte Rosalien haar MDT bij Future Urban Living, een track van Project-O.


Rosalien: “Bij Future Urban Living zijn we nu met een paar mensen maar iedere zaterdag komen we met jongeren van meer projecten bij elkaar waardoor je met een grote groep bent. Dat vind ik erg leuk. Vanaf het begin was ik enthousiast. Je wordt ook meteen in het diepe gegooid. Tijdens een presentatie met de Doksers moest ik mezelf meteen voorstellen en mijn obsessie van die week delen” Hierdoor kon Rosalien meteen iets over zichzelf en haar achtergrond vertellen want niet iedereen is net van Amerika naar Nederland verhuist.


Op dit moment is Rosalien zich aan het oriënteren op haar toekomst en het programma Future Urban Living leent zich daar perfect voor. “Het programma is supervrij dus je kunt zelf de richting bepalen en voelen waar je energie van krijgt. Ondanks dat je veel vrijheid krijgt, krijg je ook veel steun. Missie 030 heeft veel connecties dus een groot netwerk. Ik heb eerst een tijdje bij de Voedseltuin in Overvecht gewerkt. Dat vond ik heel leuk”. Rosalien woont in Amsterdam dus door corona is veel op en neer reizen naar Utrecht wat lastiger maar daar zijn gelukkig oplossingen voor. Rosalien werkt nu mee bij de Caravan Crew. Het is een initiatief dat helemaal aan het opstarten is. Rosalien was een van de eersten die zich aanmeldde. Ze mag daarom veel eigen initiatief nemen en richting geven aan het project. Bij de Caravan Crew hebben ze eerst de social media op orde gemaakt voor meer exposure. Dan komen er vragen voorbij over marketing etc. “We wilden graag gaan samenwerken met een organisatie uit Marokko en daar zijn we subsidie voor aan het aanvragen. Het is leuk en interessant om al die officiele documenten door te lezen. Daar leer je heel veel van. Ik weet nu wat een begroting is”.


Dit is echt de eerste keer dat Rosalien het gevoel heeft dat ze in een professioneel team zit. Het is een leuke plek om te leren hoe je met een team omgaat en notities maakt van meetings.

“Onze groep is niet groot. Ik zit met 2 anderen maar ik heb wel iedere week contact momenten. Dan kijken we bij elkaar waar we mee bezig zijn. We inspireren elkaar. Op dit moment zijn we samen met Missie 030 en Walhallab bezig met een decemberactie; #weesaanstekelijk”.


“Door de huidige lock-down mis ik de samenkomsten met Docks (theatergroep). We komen nu niet meer samen elk weekend. Het vrijwilligerswerk gaat wel gewoon door. Online is er zoveel te doen. Je komt zeker niet te kort aan leuke dingen. Er is altijd wel een project om te doen. Ik was laatst op de social enterprise day als vrijwilliger. Dat soort dingen zijn er toch. Dan heb je toch het gevoel dat je bij een community hoort”.

Ik zou anderen zeker een MDT aanraden. Helemaal na de middelbare als tussenjaar. Dan is het perfect. Veel vriendinnen die een tussenjaar gedaan hebben mistten structuur of richting. Inspiratie en zelfontwikkeling is heel waardevol. Met gewoon een jaar werken mis je dat toch”.


Rosalien vindt de benadering heel goed. Een volwassene vraagt de jongeren wat ze willen. Dit heeft Rosalien nog niet eerder zo ervaren. Voorheen waren het de volwassenen die bepaalden. Op de middelbare school zeggen docenten wat je moet doen. Hierdoor vraag je je nooit af, wat wil ìk nou?


Over de intensiteit van het programma is Rosalien tevreden. Met 20 uur per week wordt je aangemoedigd veel leuke dingen te doen en hierdoor blijf je gemotiveerd. De 20 uur zijn flexibel in te delen dus goed te combineren met een bijbaan.


Missie 030 heeft Rosalien veel inspiratie en ook echt perspectief gebracht. Veel van haar leeftijdsgenoten zijn zoekende maar ook mensen die al gestudeerd hebben weten soms nog niet wat ze willen. Door een MDT te volgen ziet Rosalien nu veel meer mogelijkheden.