Interview Sake - Sociaal ondernemen start-up track

Na zijn afstuderen in de zomer van 2020 was Sake aan het scrollen op de vacaturebank van OneWorld. Nog niet klaar voor een full-time baan maar wel klaar voor een volgende stap. Toen zijn oog viel op de vacature van Missie 030 was hij snel enthousiast. De vacature sprak aan omdat de start-up track van sociaal ondernemerschap een duidelijk programma is waarin je kennismaakt met nieuwe vakgebieden en een stukje ondernemerschap. Sake: “Dit MDT programma is een mooie kans om te proeven aan het sociaal ondernemerschap. Door de duur van een half jaar zit je ook niet te lang vast maar krijg je wel de kans je verder persoonlijk te ontwikkelen en aan de slag te gaan met leiderschap. Hiernaast kom je veel in contact met start-ups en sociale ondernemingen wat natuurlijk heel goed is voor je netwerk”.


Nu Sake bijna klaar is met zijn MDT kan hij zeggen dat dit half jaar hem veel gebracht heeft. Hij heeft kennisgemaakt met het ondernemerschap en hierdoor een beeld gekregen wat hem juist aanspreekt maar zeker ook wat lastige aspecten zijn. Op dit moment zijn vooral de 1 op 1 coaching gesprekken heel fijn. Hierdoor heeft Sake meer duidelijkheid over carrièremogelijkheden en de vertaalslag naar bedrijven die aansluiten bij die mogelijkheden en goed bij hem passen. De 1 op 1 coaching is naast het werken in je eigen team een belangrijk onderdeel van het MDT traject. Sake; “Je kunt hier echt op basis van je eigen behoeften aan de slag met 1 van de 3 coaches die altijd voor je klaarstaan”.


De hele MDT groep is verdeeld in kleinere teams. Sake: “Met ons team (@rondebuikjes op Instagram) zijn we vooral bezig met voedsel-reststromen. We zijn begonnen met onderzoeken of het mogelijk was om van bierbostel crackers te maken. Dit bleek lastiger dan gedacht omdat je tegen veel wet- en regelgeving aanloopt. Hier hebben we wel enorm van geleerd. Nu focussen we ons op fruit. Hier maken we gedroogde snacks van. We hebben nu een aantal punten zoals groothandels en Turkse groenteboeren waar we fruit op kunnen halen dat anders wordt weggegooid. Door dit project weet ik zoveel meer over voedselketens en afvalverwerking in Nederland. Hiernaast hebben we contact met marketing bedrijven en verpakkingsbedrijven. Het is echt een totaalconcept".


De deelnemers krijgen iedere week een workshop van een professional. Zo zijn er o.a. workshops over marketing en over leiderschap. Toen de MDT begon waren de maatregelen nog wat soepeler en was de groep veel bij elkaar. Dit zorgde voor een hechte groep waar iedereen zich veilig voelde.


Sake:”het is echt uniek dat je in een programma zo jezelf kunt zijn. Het komt niet vaak voor dat een groepsdynamiek zo veilig en vertrouwd is dat je volledig eerlijk en oprecht kunt zijn. Dat vind ik een heel inzichtvolle ervaring. Het voelt heel krachtig dat je zo jezelf kunt zijn. Dat is echt iets wat Missie 030 bij de deelnemers naar boven haalt. Ik zou een MDT daarom zeker aanbevelen”.


Door de huidige maatregelen zien de deelnemers elkaar als groep iets minder maar gelukkig is dat in dit stadium van het traject ook iets minder belangrijk. Je bent nu vooral met je team aan je eigen start-up aan het werk. Dat neemt niet weg dat de deelnemers elkaar best missen. Het is toch een hechte groep geworden. Tijdens deze fase ben je ontzettend vrij om te doen wat je wilt maar heb je wel altijd de back-up van de coaches en dat voelt ontzettend goed, vindt Sake. Het is hierdoor echt de perfect setting om te starten met ondernemen.


Of Sake nu zelf ondernemer wordt weet hij nog niet. “Als RondeBuikjes een succes wordt misschien wel maar ik ken ook mijn eigen valkuil van werk mee naar huis nemen en hierdoor niet stoppen. Dan ben je als ondernemer toch bijna altijd aan het werk. Hier kan ik nog veel in leren”.