Skip Sidebar

Over ons

Het Rietveld Ensemble is een professioneel kamermuziek ensemble van topniveau en is gevestigd in Utrecht. De leden zijn of zijn werkzaam geweest als conservatorium docenten en aanvoerders van ...

Kunst & cultuurOnderwijsBuurt & omgeving
Deel
Stichting Rietveld Ensemble

Over Stichting Rietveld Ensemble

 
Het Rietveld Ensemble is een professioneel kamermuziek ensemble van topniveau en is gevestigd in Utrecht. De leden zijn of zijn werkzaam geweest als conservatorium docenten en aanvoerders van Nederlandse Orkesten. De kern van het ensemble wordt gevormd door  musici met een internationale achtergrond: violiste Elisabeth Perry (voormalige concertmeester Radio Filharmonisch Orkest en hoofdvakdocent  viool aan het Utrechts Conservatorium) , altviolist Richard Wolfe (voormalige solo -altviool Nederlands Kamerorkest een hoofdvakdocent  altviool aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht ) , cellist Matthias Naegele  (internationale kamermusicus ) en klarinettiste Nancy Braithwaite (voormalige hoofdvakdocent klarinet  en kamermuziekdocent aan het Rotterdams Conservatorium, Codarts). 
 
Het Rietveld Ensemble heeft een eigen kamermuziek serie in de Marnixzaal aan de Domplein te Utrecht met  maandelijkse concerten. Daarbij worden verschillende ‘young professionals’ of meer gevestigde pianisten, zangers, blazers en strijkers  uitgenodigd om mee te  musiceren  in bezettingen van solo tot en met nonet, wat afwisseling en inspiratie brengt aan  de concertserie. 
 
Naast de vertrouwde  meesterwerken  hebben de  programma’s veel aandacht voor  juwelen van  minder bekende componisten uit het verleden en uit  deze tijd. Ook staan werken van Nederlanders, Utrechters, vrouwen en componisten van kleur regelmatig op de lessenaars.
Het ensemble werkt  graag met hedendaagse componisten en voert  regelmatig de wereld premieres van hun composities uit.
 
Door de brede groep van bevriende musici worden ook werken voor grotere bezettingen gespeeld die nauwelijks elders aan bod komen.
In april 2021 is een bijzondere  mini-festival “De Rivalen’ geprogrammeerd met werken geschreven 100 jaar geleden door Utrechtse componisten met o.a. de Nonet van Jan van Gilse en  de Septet en Sextet van Willem Pijper.
 
Het Rietveld Ensemble nodigt graag veel belovende jonge musici uit om samen op te treden, waardoor zij hun liefde voor kamermuziek en jaren van ervaring delen met de jongere generaties.
 
De naam van het ensemble refereert aan de beroemde Nederlandse architect  Gerrit Rietveld (1888-1964) die woonde en werkte in Utrecht. Veel van het repertoire van het Rietveld Ensemble werd geschreven tijdens zijn leven.
 

Foto's